Gepost door Daan Breederveld

Prettig thuiswerken in coronatijd

Door Sophie Tjebbes

Uitzonderlijk veel Nederlanders werken nu thuis. Dat heeft voor sommige mensen flinke impact. Wellicht heeft u kinderen om voor te zorgen, terwijl u ook de druk voelt van deadlines of meetings. Misschien vindt u het lastig om op te starten of lekker aan het werk te blijven, vanuit huis. Of misschien draaft u juist door met werken, vergeet u werktijden en gaat u ’s avonds en in het weekend door. Ook ervaart u misschien stress door onzekerheid over de nabije (financiële) toekomst of over uw gezondheid of die van uw naasten.

In deze nieuwe situatie van langdurig thuiswerken is het goed om aandacht te besteden aan specifieke factoren om mentaal en fysiek fit te blijven werken. U kunt uit dit document halen wat voor uw situatie nuttig is. Aandachtspunten zijn:

1. Invloed
We ervaren minder invloed over ons leven dan voorheen. We hebben letterlijk minder bewegingsvrijheid en hebben kans om ziek te worden. Bekijk waar u invloed op heeft en waarop niet. Onderneem actie waarop u wel invloed heeft, en erkent en accepteert waar u geen invloed op heeft.
Plannen maken is nu lastig, het steeds moeten bijstellen van onze (nabije) toekomstverwachtingen kan tot onrust leiden. Het helpt om te proberen steeds met een frisse blik naar de feiten en ontwikkelingen te kijken en hoe u hiermee het beste kunt omgaan zonder in frustratie te verzanden. En wees mild naar uw eigen reacties op de situatie. Als u dit lastig vindt is mindfulness beoefening hierbij behulpzaam.

2. Ritme en duidelijke werkdagen
Meer dan eerder vloeit werk en privé in elkaar over, waardoor lichaam en geest minder gemakkelijk afschakelen en ontspannen.
Het is belangrijk zelf een vast ritme aan te houden. Sta op tijd op, en ga op tijd naar bed, plan de dag en heb werkdagen met een duidelijke begin- en eindtijd. Daarna kunt u de computer, mail en werktelefoon uitzetten waardoor u echt kunt ontspannen. Als u kinderen heeft, heb dan ook volledige tijd met hen. Stem van te voren met uw partner af wanneer u werkt en wanneer uw partner kan werken.

3. Goede werkplek en –houding
Werk op een rustige en lichte werkplek. Zet uw beeldscherm op ooghoogte en zit op een goede stoel. Gebruik een hoofdtelefoon als u belt. Let op uw lichamelijke signalen en onderneem daar actie op.

4. Ontspannen
Zoek tijdig ontspanning, ook tijdens de werkdag. Normaal maakt u wellicht een praatje met een collega als u een kopje koffie haalt. Sta ook nu elke twee uur even op, loop een rondje door huis of doe wat rek- en strekoefeningen, drink voldoende en houd een goede lunchpauze.
Zoek in uw vrije tijd naar (actieve) ontspannen activiteiten. Lees een boek dat u al lang wilde lezen, volg een online cursus, begin met schilderen, luister bewust naar muziek, ga fietsen of probeer nieuwe recepten uit. Maak een lijst van dingen die u kunt doen, en maak die lijst steeds langer. Dan kunt u uit deze lijst kiezen op een moment dat u even minder inspiratie heeft.

5. Contact met de omgeving
Houd contact met uw collega’s en maak online een praatje tijdens een kopje koffie.
Het is fijn om privécontact met uw naasten te houden op de manier en met een frequentie die u prettig vindt. Uit uw emoties en zorgen, kijk samen of er oplossingen zijn en heb het ook over leuke dingen. En voldoende tijd voor u zelf is ook belangrijk.

6. In beweging blijven
Voor uw fysieke én mentale gezondheid is het belangrijk om in beweging te blijven. Probeer elke dag even naar buiten te gaan, als dat veilig is. Of doe het nu zo populaire Nederland in Beweging of yoga op YouTube. Dit kunt u ook samen met anderen doen.

7. Zie het positieve
Minder invloed hebben op uw situatie kan lastig zijn. Toch is hoe u zelf denkt een belangrijk onderdeel van hoe u uw situatie beleeft. Het is belangrijk vertrouwen te houden, en daarnaast ook te zien wat u zelf kunt doen om de situatie te verbeteren. Kijk eens of u iets kunt betekenen voor een ander. Probeer negatieve gedachten te vervangen door minder negatieve. Wees mild naar u zelf en uw naasten. Schrijf dagelijks drie prettige ervaringen op, of dingen waarvoor u dankbaar bent. Dit kunnen kleine dingen zijn zoals dat de zon schijnt of een glimlach naar iemand op straat.

Voor meer informatie
Bureau SuccesPsychologie biedt zowel professionele psychologische counseling op het snijvlak van arbeidspsychologie, cognitieve gedragstherapie en mindfulness, als organisatietrainingen in vitaliteit en effectief werken.
Zie www.bureausuccespsychologie.nl.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *