Wie we zijn

Ernst Harderwijk, Shalomé Motshagen en Daan Breederveld zijn de eigenaren en oprichters van Het Med. Enthousiaste en ervaren bedrijfsartsen, met ieder een eigen aandachtsgebied.

Dit is Shalomé Motshagen

Opgeleid aan de Universiteit van Amsterdam heeft Shalomé een tijdje gewerkt als arts-assistent Psychiatrie in een opname kliniek. Sinds 2000 werkt ze als bedrijfsarts, eerst bij Maetis, vervolgens bij Schermer, Trommel & de Jong (later Human Capital Care) en sinds 2018 samen met Daan Breederveld en Ernst Harderwijk.

Zij voelt zich het meeste thuis bij klanten in de zakelijke dienstverlening en maatschappelijke organisaties, maar bovenal bij klanten die open staan om zich verder te ontwikkelen tot een gezonde organisatie. Zij heeft in het bijzonder interesse in psychische klachten, menselijk gedrag en gedragsverandering en heeft zich over de jaren heen hier op verschillende manier in ontwikkeld. Een van de opleidingen die ze daarvoor heeft gedaan is een coachingsopleiding bij het Rino in Amsterdam. Zij zet deze kennis in tijdens haar gesprekken met werknemers en werkgevers, op zoek naar passende oplossingen.

Ook is zij praktijkopleider voor artsen in opleiding tot bedrijfsarts en bouwt ze daarmee bij Het Med aan de toekomst van de bedrijfsgeneeskunde.


Shalomé: “Het mooie aan het vak bedrijfsarts vind ik dat je – naast het begeleiden van mensen in hun terugkeer naar werk en gezond worden in bredere zin – ook om de tafel zit met de werkgever. Ik ervaar echt betekenis in mijn werk op het moment dat ik een leidinggevende, HR-medewerker of directeur kan adviseren over de gezondheid van de medewerkers in het bedrijf. Het werken met jonge vakgenoten die bij mij in opleiding zijn houdt me alert en maakt dat ik iedere dag met plezier naar mijn werk ga.”

Dit is Daan Breederveld

Daan volgde zijn opleiding geneeskunde in Maastricht en Amsterdam en bracht zijn eerste jaren na afstuderen door in de interne geneeskunde en wetenschappelijk onderzoek aan het AMC. Hij werkt sinds 2001 als bedrijfsarts, leerde het vak bij Schermer, Trommel & De Jong en is in 2008 opgeleid tot NMI-mediator. Inmiddels niet meer als mediator geregistreerd, past hij de vaardigheden en kennis nog iedere dag toe in zijn werk. Sinds 2019 is Daan verbonden aan het kenniscentrum voor zingeving in werk en publiceerde hij hierover o.m. in de column “Gezonde zin” in dagblad Trouw.

Daan: “De dynamiek van arbeidsconflicten bij ziekte blijven ongelofelijk boeiend en soms erg ingewikkeld, juist vanwege het feit dat deze veel gezichtspunten kent. De cocktail van medische en juridische zaken in combinatie met het menselijk gedrag kan in zeer korte tijd onwaarschijnlijk onoverzichtelijk en giftig worden. Ik beschouw het als een uitdaging om in deze situaties steeds zuiver en oplossingsgericht te adviseren. Het is in dit vak een voorrecht om mensen te mogen begeleiden die echt beter worden. Als mensen niet alleen herstellen van ziekte, maar vooral weer lekker functioneren, in werk en daarbuiten, dan hebben we ons doel gehaald. Dat wij steeds weer bereiken dat mensen ons toestaan daar een helpende hand te bieden, geeft enorm veel voldoening.”

Dit is Ernst Harderwijk

Ernst studeerde aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en werkte daarna enkele jaren als assistent chirurgie-orthopedie in het ziekenhuis. Sinds 1989 werkt hij als bedrijfsarts, de eerste 12 jaar bij KLM en Heineken, later bij Schermer Trommel & De Jong. Sinds 2011 werkt hij samen met Daan Breederveld.

De ziekenhuiservaring verklaart zijn affiniteit met fysieke overbelasting klachten. Als bedrijfsarts heeft hij ruime ervaring, waarbij ook de juridische kant van het vak bleef boeien. Het is dan ook niet verrassend dat hij na eerst de NMI mediator opleiding afgerond te hebben, in 2010 de Master Arbeidsrecht aan de UvA voltooide. Hij voelt zich thuis op het snijvlak van werk, gezondheid en recht. Ernst was vele jaren actief binnen de Sociaal Economische Raad, in de commissie Klachtenbehandeling Aanstellingskeuringen. Zo heeft hij een bijdrage geleverd aan het herschrijven van de leidraad Aanstellingskeuringen voor bedrijfsartsen.

Ernst: “Verhoudingen op en in het werk spelen vaak een cruciale rol bij herstel. Ik probeer steeds weer oog te houden voor de arbeidsomstandigheden die zowel de medewerkers als het werkproces ten goede komen. Het helpen oplossen van arbeidsconflicten en overbelasting – al dan niet gecombineerd – beschouw ik als een erg leuke uitdaging. Daarbij al heel vroeg in het proces signalen te duiden die erger kunnen voorkomen, is nog veel mooier. Ik hecht in al mijn gesprekken en contacten aan een open en eerlijke houding: dat geeft mij plezier in mijn werk.”